Products for Transport

Kuorma-auto ajamassa tuulimyllyjen ohi

Vieri pidemmälle vähemmällä

Miksi renkaiden vierintävastus on avain polttoainetalouden parantamiseen ja CO₂-päästöjen vähentämiseen

Start
video-preview

Renkaiden vierintävastus on yksi seitsemästä parametrista, joita VECTO käyttää laskettaessa raskaiden ajoneuvojen polttoainetehokkuutta. Koska vierintävastus aiheuttaa jopa kolmasosan kuorma-auton polttoaineenkulutuksesta, on tärkeää ymmärtää, miten se toimii ja mitä sitä voidaan pienentää haluttaessa alentaa hiilidioksidipäästöjä. Sen lisäksi, että kalustopäälliköt ja kuorma-autojen omistajat auttavat alaa torjumaan ilmastonmuutosta, alhaisen vierintävastuksen renkaiden parempi suorituskyky mahdollistaa valmistautumisen lähestyviin EU-määräyksiin, joiden odotetaan tekevän CO₂-päästöjen vähentämisestä pakollista lähitulevaisuudessa. Katsomalla havainnollisesta videostamme lisätietoja polttoainetehokkuuden parantamisesta alhaisen vierintävastuksen renkaiden avulla.

Mikä renkaiden vierintävastus on?

Lähikuva Continentalin alhaisen vierintävastuksen renkaan kulutuspinnasta

Continentalin alhaisen vierintävastuksen rengasVierintävastuksen määritelmä on se energian määrä, jonka rengas kuluttaa tietyllä matkalla. Se on yksi viidestä voimasta – painovoiman, aerodynamiikan, inertian ja mekaanisen kitkan lisäksi – jotka ajoneuvon on voitettava liikkuakseen eteenpäin.  Useat eri tekijät vaikuttavat vierintävastukseen: renkaan muotoilu, jalkaosa, vyörakenne, sivuseinämä, kulutuspinta ja itse renkaan täyttöpaine, ajoneuvon kuorma ja sen jakautuminen, tieolosuhteet ja sää. Katso lisätietoja infografiikastamme niistä sisäisistä ja ulkoisista tekijöistä, joita voidaan optimoida parantamaan polttoainetaloutta, sisältäen myös alhaisen vierintävastuksen renkaat.

Infografiikka: Miten hystereesi vaikuttaa vierintävastukseen

Miten vierintävastus vaikuttaa polttoaineenkulutukseen

Kuinka rengasvalmistajat vähentävät vierintävastusta – ja kuinka kalustopäälliköt voivat pienentää sitä entisestään

Merkittävin tekijä vähennettäessä vierintävastusta liittyy hystereesiin – prosessiin, joka tapahtuu renkaan antaessa periksi sen kohdatessa tien pinnan, mikä aiheuttaa energiahävikkiä eteenpäin suuntautuvaa liikettä hidastaen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että hystereesin osuus vierintävastuksesta on peräti 85–90 %, joten sen vähentäminen on keskeisenä tavoitteena. Suurin osa hystereesin aiheuttamasta energiahävikistä tapahtuu renkaan kulutuspinnan kautta, suurelta osin käytetystä yhdisteestä riippuen. Sen lisäksi myös muilla tekijöillä, kuten rengaspaineella ja suuntauksella, ajoneuvon painolla, kuormalla ja sen jakautumisella on kaikilla oma roolinsa. Esimerkiksi mitä enemmän rengaspaine laskee alle optimaalisen tason, sitä suurempi vierintävastus on. Jos 22,5 tuuman pyörässä renkaan paine on 20 % alle sen suositellun rengaspaineen, vierintävastus kasvaa noin 6 % renkaan oikeaan ilmanpaineeseen verrattuna.

Infografiikka: Miten hystereesi vaikuttaa vierintävastukseen

Miten hystereesi vaikuttaa vierintävastukseen

Miten alentaa kalustosi renkaiden vierintävastusta:

 
  • Huomioi ajoneuvon paino, kuorma ja sen jakautuminen niin, että vältät liiallisen painovoiman kohdistumisen yksittäisiin pyöriin
  • Tarkista renkaiden oikea suuntaus
  • Tarkista renkaiden kulutuspinnan kuluminen ja mahdolliset sisäiset vauriot säännöllisesti.
  • Vaihda kuluneet renkaat tarvittaessa

Kompromisseja polttoainetehokkuuden ja kilometrimäärän välillä ei tarvita, kun valitset oikeat renkaat

Kalustopäällikkö puhelimessa kuorma-auton edessä

Kalustopäälliköt päättävät, mitkä kuorma-autonrenkaat tarjoavat parhaat ominaisuudet


Vierintävastuksen parantaminen hallittavuutta, pitoa ja kilometrimäärää vaarantamatta on herkkää tasapainoilua. Teknisten ja tuotantoprosessien parannusten johdosta näiden ristiriitaisten tavoitteiden sovittaminen yhteen on kuitenkin mahdollista. Tällä hetkellä saatavana on runsaasti erilaisia renkaita, joissa on käytetty innovatiivisia vierintävastusta pienentäviä uusia yhdisteitä, jotka pysyvät samalla kestävinä, kestävät kunnolla kilometrejä ja parantavat suorituskykyä erilaisissa reaalimaailman ajo-olosuhteissa. Esimerkiksi Continental Conti EcoRegional HD3:ssa on edistyksellinen matala pintakuvio, joka vähentää muodonmuutosta ja parantaa kilometrimääräistä suorituskykyä ja tarjoaa samalla optimaalista hallintaa, pitoa ja märkäpito-ominaisuuksia, mikä tekee niistä ihanteelliset mäkisille ja tuulisille paikallisteille.

Renkaiden merkitys ilmastonmuutoksen torjunnassa kasvaa

Kuorma-auto ajamassa pellon ohi taustanaan vuori

Oikeat renkaat tekevät tieliikenteestä kestävämpää 

Renkailla on aina ollut merkittävä vaikutus kaikkeen aina luotettavuudesta ja turvallisuudesta alkaen kaluston kustannuksiin ja ajomukavuuteen asti. Se tosiasia, että niillä on tärkeä rooli myös ilmastonmuutoksen torjunnassa niiden auttaessa vähentämään kuorma-autojen polttoaineenkulutusta ja CO2-päästöjä, on tuskin enää uutinen. Olemme aina ponnistelleet tuottaaksemme turvallisia, luotettavia tuotteita, jotka tarjoavat parhaan mahdollisen yhdistelmän polttoainetaloudellisuutta, kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä.

Uutta on VECTO-vierintävastustodistus kaikilla ajoneuvoteollisuudelle myytävillä renkailla. Kalustopäälliköille tämä tarkoittaa, että uusien autojen polttoainetaloudellisuus ja päästötasot ovat entistä parempia. Kun päästövähennystavoitteista tulee pakollisia myös muille logistiikka- ja kuljetusalan toimijoille, uudet VECTO-sertifioidut ajoneuvot valinneet kuljetusyritykset ovat jo valmiita. Siihen asti voimme auttaa sinua optimoimaan kalustosi renkaat niin, että löydät oikea tasapainon vierintävastuksen ja muiden suorituskykyominaisuuksien välille.

Find your tire

The fastest way to the perfect tire.